Thassos, insula grecească a românilor

Știu că a trecut ceva timp de când nu am mai scris, dar uneori, viața are alte planuri pentru noi și de multe ori nu se suprapun cu ce vrem să ni se întâmple.

Am rămas restantă cu o poveste cu parfum de cremă de plajă din vacanța de vara și un filmuleț plin de peripeții…

Știi cum e să fii înconjurat de muzică la mandolină, seri cu grătar și mâncare tradițională servită de gazda grecească? Nici noi nu am știut până să fi venit în Thassos… Desigur că plecând de acasă cu o cazare de pe Airbnb cochetă și aleasă după lungi dezbateri, dar cu baxuri de Coca Cola ca românii tipici, descurcăreți și pregătiți pentru orice situație că cine știe unde nimerim… Voiam o vacanță decentă care să aibă soare, apă și o atmosferă prietenoasă pentru că de restul ne ocupam noi.

Ceea ce am primit noi în schimb în raport cu banii a fost de zece ori mai satisfăcător. Am reușit să ne asigurăm o vacanță cu cazare, transport și bani de cheltuială cu aproximativ 500 euro.

ÎMPREJURIMILE

Nu știu ceilalți, dar eu, personal, prefer să rămân reticență că să nu fiu dezamăgită din cauza așteptărilor prea mari. După indicațiile gazdei am ajuns undeva pe coasta, în afară oraselelor, după vreo 20-30 km de condus, într-o zona cu 3 vile răsfirate și o priveliște superbă… Când am coborât spre locul indicat nu îmi venea să cred că vom stă într-o căsuța tipic grecească, construită într-un stil minimalist, dar foarte modernă… Inițial am înclinat să cred că nu e acolo cazarea…

Și marea… Veșnica și superba mare… mereu la fel de strălucitoare și mereu consecventă cu valurile ei într-o cadență liniștitoare…

Plaja semi pustie o împărțeam cu vecinul care avea un cățel prietenos și cu care am ajuns să ne salutăm ca niște localnici.

Livada de măslini care despărțea casa de plajă era o altă caracteristică ce ne-a scufundat în peisajul grecesc.

Arhipelagul grecesc oferă un spectacol mirific neîmblânzit și conservat incredibil de bine, doar prin păstrarea curățeniei. Prin comparație cu Dubaiul, Turcia sau Israelul unde se vede contribuția omenească pentru a conserva natura și pentru a-și demonstra supremația prin construcții grandioase, Grecia este o tânără încă neîmblânzită și tocmai acesta este farmecul ei.

AVENTURI

Nick, prietenul nostru, s-a atins puțin de un arici de mare. Totuși, nu a fost atât de grav pe cât s-ar crede și am reușit să îi scoatem țepii destul de ușor.

Gazda ne-a sugerat să facem un foc de tabără pe plajă, dar din păcate, o localnică a sunat la pompieri și am sfârșit râzând unii de alții pentru că focul era aproape stins la venirea lor. Alarmată și rușinată, gazda noastră a cam regretat decizia… Era și normal ca localnicii să se panicheze, totuși din cauza incendiilor, mai ales că vara aceasta a fost cam încinsă pentru greci…

IMG_1904x.jpg

VREMEA

Vremea am prins-o tocmai între două furtuni, am plecat spre casă în timp ce se strica și am venit după ce se terminase o serie de ploi, ca și pe la noi, de altfel.

IAR GRECIA, TATI?

Este al treilea an de bălăceală în Grecia, dar nu ne mai dezmințim. Deși timpul pentru călătorit și banii sunt limitați și destinațiile multe, continuăm să ne întoarcem aici pentru peisajul echilibrat între mare, munte și vegetația deosebită, oamenii minunați, locurile pitoreșți, încă virgine pe care le descoperim și mâncarea light, delicioasă, cu legume.

Călătorind în drum spre insulă, am dat tot drumul peste români îndreptându-se spre destinațiile de vacanță, ceea ce părea un lucru destul de normal… Dar când să ajungem pe feribot, nu ne așteptam ca mai mult de jumătate din mașini să fie de România… Nu mai spun de cele care erau deja pe insula… Pe plajă, în restaurante, pe faleză și în supermarketuri auzeai româna vorbindu-se la limba uzuală.

(zâmbetul meu de vacanță trezit de o cafea bine făcută)

ATRACȚII TURISTICE

Marble Beach nu a fost tocmai un deliciu pentru că după furtună, apa era cam mâlită cu pietricelele de marmură ascuțite, era foarte aglomerat și am reușit să avem și o altercație cu personalul care lua bani pentru șezlonguri. Din cauza că am venit prea hotărâtă acolo, am scos din greșeală o umbrelă din pietricele încercând să o deschid. Domnul responsabil, mai mult frustrat decât furios, ne-a zis urlând să o punem la loc, iar apoi a venit cu o lopată, a săpat de două ori și a pus-o la loc, dar circul inedit ne-a lăsat un gust amar… Să nu mai vorbesc de drumul de după furtună până acolo… Am citit recenzii negative pe internet, dar iarăși ca niște români tipici am zis să dăm și noi cu capul…

 

În schimb Giola și plajele de pe coasta de sud vest au fost peste așteptări: apa de un turcoaz limpede, nisipul fin și grecul care vindea gogoși pufoase.

Munții se pot escalada cu ATV-urile, iar priveliștea e absolut demențială, puteți vedea și în filmuleț. Partea proastă e că se pot închiria pe o zi întreagă, iar la un moment dat tinzi să te plictiseșți sau să le duci mai repede înapoi, dar aventura cu ele nu este de ratat. De asemenea, sătucele pitorești sunt și ele un must cu sau fără ATV.

(mâna mai roșie și mai puțin bronzată puteți ghici deja a cui este)

TIPS

+Thassos

  • este cea mai aproapiata insula grecească de România
  • este superbă atât pentru a o explora cu prietenii, dar și pentru a veni cu familia
  • vegetația este splendidă
  • are atât plaje amenajate pentru toate buzunarele, cât și plaje neexplorate

-Thassos

  • dacă îți place să te distrezi, îți place viață de noapte, nu alege Thassosul
  • dacă îți place să ți se asigure toate mesele și să nu ai grijă de nimic, mai bine te oprești în Bulgaria sau Turcia și alegi All Inclusive într-un resort
  • dacă nu îți place să explorezi, dacă ești predispus să te intepi cu arici de mare
  • dacă te sperii de caracatițe și de orice alte vietăți marine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s